2022-2023 Bahar Yarı Yılı Genel Başvuru Koşulları ve Başvuru Takvimi


2022-2023 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARA

BAŞVURU KOŞULLARI VE ÖĞRENCİ ALIM İLANI


GENEL AÇIKLAMALAR

 1.       Adayların başvuruları Online Başvuru Sistemi üzerinden 9 Ocak 2023 Saat 09:00’da başlayacak ve 20 Ocak 2023 Saat 16:30’da sona erecektir. Posta/kargo yolu ile başvuru kabul edilmeyecektir.

2.       Adaylar, Giriş Başarı Puanı (GBP) esas alınarak kontenjan dâhilinde yerleştirilecektir.

3.       Online Başvuru İşlemleri sırasında adaylar istenen başvuru evraklarını okunaklı ve düzgün bir şekilde sisteme eksiksiz yükleyeceklerdir. Adayların otomasyon sistemi üzerinden başvurularını tablodaki ONLINE BAŞVURU KODU’na göre yapmaları gerekmektedir.

4.       Not sistemi 4'lük sistem olan adayların, Ağırlıklı Not Ortalamalarını (Mezuniyet Notu) sisteme yüzlük sistem olarak girmemeleri gerekmektedir. GBP hesaplanmasında Lisans mezuniyet notu dikkate alınır. Not dönüşümlerinde YÖK’ün dönüşüm tablosu kullanılır.

5.       Adaylar sadece bir tezli yüksek lisans veya doktora programına başvuru yapılabilir. Fakat hem tezli hem tezsiz yüksek lisans programına başvurulabilmektedir.

6.       Özel koşullu öğrenci alımına ilişkin başvuru şartları;

         (1) Özel koşullu öğrenci, engelli öğrenci, gazi öğrenci, 1.derece şehit ve gazi yakını olan öğrencidir.

         (2) Özel koşullu öğrenci kontenjanı sadece Tezli Yüksek Lisans Programı için her bir program da “4” öğrenci ile sınırlıdır (kontenjan; engelli öğrenci için “2” ve gazi öğrenci, 1.derece şehit ve gazi yakını için “2” dir).

                a) Özel koşullu öğrenci kabulü için minimum başvuru koşulları sağlanmış olmalıdır. Birden fazla başvuru olması halinde başvurularının değerlendirmesinde ilgili program değerlendirme kriterleri dikkate alınır.

               b) Özel koşullu engelli öğrenci adaylarının, 25.04.2009 tarih ve 27210 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Yurtiçinde İşe Yerleştirme Hizmetleri Hakkında Yönetmeliğin 3. maddesi uyarınca çalışma güçlerinin en az %40’ından yoksun olduklarını başvuruları sırasında sağlık kurulu raporu ile belgelendirmeleri gerekir.

              c) Özel koşullu öğrenci adaylarından, gazi olanların gazi olduklarını, gazi ve şehit yakını olanların 1.derece gazi ve şehit yakını olduklarını başvuru sırasında belgelendirmeleri gerekir.

7.       Adayların başvurularında yanlış beyanda bulunmaları halinde başvuruları geçersiz sayılacaktır.

8.       Değerlendirme sonucunda başarılı olan ve lisansüstü programa kabul edilen adayların kesin kayıtları yüz yüze gerçekleştirilecek olup, adaylar kayıt evraklarını Enstitüye elden teslim edeceklerdir.


DOKTORA VE TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMLAR İÇİN ÖZEL AÇIKLAMALAR

1.       Yurt içinde veya yurt dışında eğitim dili %100 İngilizce olan en az dört yıllık bir lisans programından mezun olup Yüksek Lisans programlarına başvuruda bulunan adaylar için yabancı dil yeterlik şartı aranmaz. Yabancı dil belgesi olmayan bu durumdaki adayların yabancı dil puanı 55 olarak hesaplamaya dâhil edilir.

2.       Yüksek Lisans programına başvuracak olan adaylar YDS/e-YDS/YÖKDİL sınavına eşdeğer kabul edilen BTÜ-YDS’ye girebilirler. Yabancı dil puanı olmayanların dil puanları sıfır (0) kabul edilir.

3.       Yüksek lisans programına kayıt hakkı elde ettiği halde kayıt tarihine kadar belirtilen yabancı dil yeterlik koşullarını yerine getiremeyen öğrencilere, öğrencilik haklarından yararlanabilecekleri en çok bir takvim yılı süre verilir. Bu süre yüksek lisans programı süresinden sayılmaz. Verilen süre içerisinde yabancı dil yeterliğini kanıtlayan öğrenci öğrenimine başlar. Verilen süre sonunda yabancı dil yeterliliğini belgelendiremeyen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

4.       İşbirliği kontenjanına başvuracak adayların başvuru sırasında eğitim konusunda BTÜ ile ikili işbirliği protokolü yürürlükte olan özel sektör ve kamu kurumlarında halen çalışmakta olduklarını gösteren kanıtlayıcı belgeyi ibraz etmeleri gerekmektedir.

5.       Doktora mezunu olan adaylardan ALES Puanı şartı aranmaz. ALES puanları 70 olarak değerlendirmeye alınır.

6.       Yüksek Lisans programlarına öğrenci kabulünde mülakat yoktur.

7.       Doktora ve lisansa dayalı (Bütünleşik) Doktora programlarına lisans ve yüksek lisans eğitimini başarıyla sürdüren ancak ilanda belirtilen lisansüstü kayıt tarihine kadar mezun olabilecek durumundaki öğrenciler başvurabilir. Bu durumdaki adayların Giriş Başarı Puanı (GBP) hesaplanırken güncel Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) değeri dikkate alınır.

8.       Doktora programlarına başvuracak adayların İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Çince, Japonca ve Farsça dillerinin herhangi birinden KPDS, ÜDS, YDS, e-YDS ve YÖKDİL’den en az 55 puan veya ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından eşdeğerliği kabul edilen bir yabancı dil sınavından bu puan muadili bir puan almış olması gerekmektedir.

9.       Doktoraya başvuran adaylar, takvimde ilan edilen mülakata katılmak zorundadır. Mülakata katılmayan aday başarısız sayılır ve sıralamaya alınmaz.

10.    Doktora mülakatları ZOOM Cloud Meetings programı üzerinden yapılacaktır. Adayların programı yüklemeleri kendi sorumluluğundadır.

11.    Doktora programlarına başvuran adayların mülakat sınavından başarılı sayılabilmesi için mülakattan en az 60 puan almaları gerekir.


TEZSİZ YÜKSEK LİSANS (İ.Ö.) PROGRAMI İÇİN ÖZEL AÇIKLAMALAR

1.       Adaylar, lisans mezuniyet notuna göre hesaplanan giriş başarı puanı (GBP) esas alınarak kontenjan dâhilinde yerleştirilir. Asıl listede olmasına rağmen kayıt yaptırılmaması nedeniyle kontenjan dolmadığı takdirde yedek listeden başarı sıralamasına göre kayıt alınır. Sıralamada aynı GBP’ye sahip adaylardan birinin yedek kalması durumunda yedek adaya kontenjan fazlası olarak kayıt hakkı verilir.

2.       İş Sağlığı ve Güvenliği Tezsiz Yüksek Lisans programının başarıyla tamamlanmasıyla çalışanlar (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına girmeye hak kazanacaklardır. Aksi durumda sınava girebilmek için (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesiyle en az üç yıl fiilen görev yapmak ve (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılmak şartını sağlamak gerekmektedir.

3.       Tezsiz yüksek lisans programlarına başvuracak adayların kayıt esnasında adayların başka bir lisansüstü programda kayıtlı bulunmaları bu programa kayıt yaptırmak için bir engel teşkil etmemektedir.

4.       2022-2023 Eğitim Öğretim yılı Tezsiz Yüksek Lisans II. Öğretim dönemlik ders ücreti (Dönem projesi dâhil), ders başına ABD bazında aşağıdaki tabloda listelenmiştir. Başarısız olunan her ders tekrarı durumunda ücret alınacaktır. Ödemeler dersler seçildikten sonra OBS üzerinden borçlandırılarak yapılacak olup, kesin ders kaydı ödeme yapılması halinde olacaktır. İlk defa kayıt olan öğrenciler 5 ders ücreti kayıt öncesinde ödeyecektir. Ders kaydı esnasında, seçtiği ders sayısına göre ödenecek tutar güncellenecektir.


ABD

Ders Ücreti (Dönem Projesi dâhil)

İşletme

1300 ₺

İş Sağlığı ve Güvenliği

900 ₺

Sosyoloji

750 ₺

Uluslararası Ekonomi Politikaları

750 ₺

Uluslararası Ticaret ve Lojistik

750 ₺


5.       Ders ücreti 2022-2023 Eğitim öğretim yılı bahar yarıyılı için geçerli olup, 2023-2024 güz yarıyılında güncellenebilecektir.

6.       İş Sağlığı ve Güvenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı’nda dersler Hafta içi saat 17.00’den sonra yapılacaktır.

7.       İşletme, Sosyoloji, Uluslararası Ekonomi Politikası ile Uluslararası Ticaret ve Lojistik Tezsiz yüksek lisans programlarında dersler Cumartesi ve Pazar günleri yapılacaktır.


DOKTORA, TEZLİ VE TEZSİZ YÜKSEK LİSANS BAŞVURULARINDA İSTENECEK BELGELER

 

DOKTORA

TEZLİ YÜKSEK LİSANS

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS

Online Başvuru Çıktısı

X

X

X

Mezuniyet Belgesi

X

X

X

Fotoğraf

X

X

X

Kimlik Belgesi

X

X

X

Transkript

X

X

X

ALES/GRE/GMAT

X

X

 

Yabancı Dil (İngilizce) Sonuç Belgesi

X

X

 

Askerlik Durum Belgesi

X

X

X


Not: 1- İş Birliği Kontenjanı kapsamında başvuracaklar, iş birliği protokolünü ibraz etmesi gerekmektedir.

        2- Yurt dışı mezunlarının YÖK denklik belgesini ibraz etmesi gerekmektedir.


AÇIKLAMALAR

1.      Online Başvuru Çıktısı: Başvuru işlemi tamamlandıktan sonra sistem üzerinden alınan belgenin imzalı hali

2.      Mezuniyet Belgesi: E-Devlet üzerinden alınmış, kare kodlu Lisans ve Yüksek Lisans mezuniyet belgesi.

3.      Fotoğraf: 2 adet vesikalık fotoğraf.

4.      Kimlik Belgesi: Kimlik belgesi fotokopisi.

5.      Transkript: Aslı, noter onaylı sureti veya kare kodlu transkript belgesi.

6.      ALES/GRE/GMAT: ALES-Sayısal/GRE/GMAT sınavları puanlarının dönüşüm tabloları için enstitümüz web sayfasına bakınız. ALES geçerlilik süresi açıklandığı tarihten itibaren 5 (beş) yıldır.

7.      Yabancı Dil (İngilizce) Sonuç Belgesi: Tezli yüksek lisans ve Doktora başvuruları kapsamında kullanılmak üzere, YDS/e-YDS/YÖKDİL geçerlilik süresi açıklandığı tarihten itibaren 5 (beş) yıldır. YÖK tarafından eşdeğerliği kabul edilen diğer yabancı dil sınavlarının geçerlilik süreleri 2 (iki) yıldır.

8.      YÖK Denklik Belgesi: Yurtdışı mezunları için gereklidir.

9.      Askerlik Durum Belgesi: E-Devlet’ten alınan kare kodlu belgedir.

10.    İşbirliği Protokolü: İşbirliği kontenjanı kapsamında başvuru yapacak adayların çalıştığı kurum ile Bursa Teknik Üniversitesi arasında imzalanmış güncel protokol.

11.    Başvurular Online Başvuru Sistemi üzerinden alınacak olup, kayıt esnasında yukarıda belirtilen belgelerin aslı veya onaylı fotokopileri elden enstitümüze teslim edilecektir.


YATAY GEÇİŞ BAŞVURULARI İÇİN GENEL AÇIKLAMALAR

1.      Tezli lisansüstü programlar arasında yatay geçiş için, bulunduğu lisansüstü programda en az bir yarıyılı tamamlamış ve genel not ortalaması 4,00 üzerinden en az 3,00 olan öğrenciler yatay geçiş yapabilir.

Tezsiz lisansüstü programlardan tezli lisansüstü programlara yatay geçiş için, öğrenim gördükleri tezsiz programın öngördüğü zorunlu derslerle birlikte toplam 60 AKTS yükünü tamamlayan ve en az 3,50 not ortalaması bulunan öğrenciler Tezli Yüksek Lisans Programına başvurabilirler

2.      Tezli Yüksek Lisans programlarına yatay geçiş yapacak öğrenciler en geç ikinci yarıyılın sonunda yatay geçiş başvurusunda bulunabilirler.

3.      Yatay geçiş yapacak öğrencinin ilanda belirtilen asgari ALES/GMAT/GRE notu ve yabancı dil notunu sağlamış olması gerekir.

4.      Yatay geçiş kontenjanlarına başvuran öğrencilerin başvuruları anabilim dalı başkanlıklarınca oluşturulacak olan komisyonlar tarafından değerlendirilecektir.

5.      Başarı sıralaması, öğrencinin bulunduğu programdaki "Not Dökümü" (ağırlıklı genel not ortalaması) esas alınarak yapılır.

6.      Sadece bir programa başvuru yapılabilir.

7.       Adayların başvurularında yanlış beyanda bulunmaları halinde başvuruları geçersiz sayılacaktır.

8.       Başvurular online değil, şahsen veya posta yoluyla enstitüye iletilecektir.

9.      Başvuruların, son başvuru tarihi mesai bitimine kadar Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü’ne ulaşması gerekmektedir.

10.    7417 sayılı Af Kanunu kapsamında kayıtlı olan öğrenciler yatay geçiş kontenjanı haricinde başvuru yapabileceklerdir.


YATAY GEÇİŞ BAŞVURULARINDA İSTENECEK BELGELER

1.      Mezuniyet Belgesi: E-Devlet üzerinden alınmış, kare kodlu Lisans ve Yüksek Lisans mezuniyet belgesi.

2.      Fotoğraf: 2 adet vesikalık fotoğraf.

3.      Kimlik Belgesi: Kimlik belgesi fotokopisi.

4.      Öğrenci Belgesi ve Transkript: Aslı, noter onaylı sureti veya kare kodlu transkript belgesi ile onaylı Öğrenci Belgesi.

5.      ALES/GRE/GMAT: ALES-Sayısal/GRE/GMAT sınavları puanlarının dönüşüm tabloları için enstitümüz web sayfasına bakınız. ALES geçerlilik süresi açıklandığı tarihten itibaren 5 (beş) yıldır.

6.      Yabancı Dil (İngilizce) Sonuç Belgesi: Tezli yüksek lisans ve Doktora başvuruları kapsamında kullanılmak üzere, YDS/e-YDS/YÖKDİL geçerlilik süresi açıklandığı tarihten itibaren 5 (beş) yıldır. YÖK tarafından eşdeğerliği kabul edilen diğer yabancı dil sınavlarının geçerlilik süreleri 2 (iki) yıldır.

7.      YÖK Denklik Belgesi: Yurtdışı mezunları için gereklidir.

8.      Askerlik Durum Belgesi: E-Devlet’ten alınan karekodlu belgedir.

9.      Yatay Geçiş Talep Formu: Yatay geçiş yapma isteğinizi belirten dilekçe. Formu İndirmek İçin tıklayınız

Not: Başvurular online değil, şahsen veya posta yoluyla enstitüye iletilecektir. 


BAŞVURU TAKVİMİ

Online Başvuru Sistemi

https://obs.btu.edu.tr/oibs/ina_app/login.aspx

Başvuru Tarihleri

9 Ocak 2023 Saat 09:00 – 20 Ocak 2023 Saat 16:30

Doktora Mülakatına Girecek Adayların İlanı ve Mülakat Tarihlerinin Duyurulması

23 Ocak 2023

Doktora Mülakat Tarihleri

24 – 25 Ocak 2023

Kesin Kayıt Hakkı Kazananların İlanı

27 Ocak 2023

Kesin Kayıt Tarihleri*

30 Ocak 2023 Saat 09:00 – 01 Şubat 2023 Saat 16:30

Boş kontenjanlara 1. Yerleştirme Hakkı Kazananların İlanı

2 Şubat 2023

Boş kontenjanlara 1. Yerleştirme Kayıt Tarihleri

03 Şubat 2023 Saat 09:00- 16:30

Boş kontenjanlara 2. Yerleştirme Hakkı Kazananların İlanı

6 Şubat 2023

Boş kontenjanlara 2. Yerleştirme Kayıt Tarihleri

07 Şubat 2023 Saat 09:00- 16:30

Boş kontenjanlara 3. Yerleştirme Hakkı Kazananların İlanı

8 Şubat 2023

Boş kontenjanlara 3. Yerleştirme Kayıt Tarihleri

09 Şubat 2023 Saat 09:00- 16:30

Online Başvuru Bilgileri

Bursa Teknik Üniversitesi, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı

Mimar Sinan Yerleşkesi, Mimar Sinan Mahallesi Mimar Sinan Bulvarı Eflak Caddesi No:177 16310 Yıldırım/BURSA

Telefon: 0 224 300 3235

E-posta: oidb@btu.edu.tr

Kesin Kayıt Bilgileri

Bursa Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü

Mimar Sinan Yerleşkesi, Mimar Sinan Mahallesi Mimar Sinan Bulvarı Eflak Caddesi No:177 16310 Yıldırım/BURSA



* Tezsiz Yüksek Lisans başvurularında kontenjanların dolmaması halinde kayıtlar, Boş kontenjanlara 3. Yerleştirme Kayıt Tarihlerine kadar uzatılabilir.


GİRİŞ BAŞARI PUANI (GBP) HESAPLAMASI

 

ALES

PUANI

YABANCI DİL

PUANI

LİSANS MEZUNİYET

NOTU

MÜLAKAT

PUANI

Tezsiz Yüksek Lisans Giriş Başarı Puanı

-

-

%100

-

Tezli Yüksek Lisans Giriş Başarı Puanı

%50

%15

%35

-

Doktora Giriş Başarı Puanı

%50

%10

%10

%30



Program Minimum Başvuru Koşulları

Türü

Yabancı Dil

Puanı

ALES

Puanı

Lisans

AGNO

Yüksek Lisans

AGNO

Tezsiz Yüksek Lisans

-

-

2.00

-

Tezli Yüksek Lisans (Türkçe Programlar)

-

55

2.00

-

Tezli Yüksek Lisans (İngilizce Programlar)

55

55

2.00

 

Lisansa Dayalı Doktora

(Bütünleşik)

55

80

3.00

-

Doktora

55

55

2.00

2.75



Adayların otomasyon sistemi üzerinden başvurularını aşağıda belirtilen online kodlara göre yapmaları gerekmektedir.


Online Başvuru Kodu

TR01 TC Uyruklu YL

TR02 TC Uyruklu YL (Alan Dışı)

TR03 TC Uyruklu YL (İşbirliği)

TR04 TC Uyruklu YL (Alan Dışı, İşbirliği)

TR05 - Yüksek Lisans ( Engelli Öğrenci )

TR06 - Yüksek Lisans ( Şehit/Gazi Yakını )

TR11 TC Uyruklu Doktora

TR12 TC Uyruklu Bütünleşik Doktora

TR13 TC Uyruklu Doktora (İşbirliği)

TR21 TC Uyruklu Tezsiz YL

 

*Alt kırınımları verilen Anabilim Dallarında verilecek diplomalarda Anabilim Dalının adı belirtilmektedir.